Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

ODYSSFEST, Vyžice 19-20.6. 2010

 

 

 

 

Zkusil jsem oslovit několik osobností z řad fanoušků kapely s dvěma otázkami:

 

Tancovačkový fenomén Odyssea má svůj festival. Žádná česká kapela si ho víc nezaslouží, než právě tato. Od 70. let propagují původní český bigbít prvotřídní kvality. Desítky jejich písní jsou nezapomenutelné, některé zlidověly a i ty , co zapadly, měly své posluchače a patří do zlatého fondu českého rocku. Která „otevřená duše“ zavítala na jejich vystoupení, odcházela očarovaná atmosférou a super písničkama. Člověk se ani nepotřeboval „posilnit“, aby měl při tanci lehký krok. Atmosféra pohody se vždy linula z pódia přes parket až k pořadatelům.

 

Poprvé jsem zažil živé vystoupení Odyssey v roce 1981. Bylo mi 15 let, kulturní dům ve Chvaleticích praskal ve švech, měl jsem trochu strach, tak  daleko od domova jsem zábavku ještě neabsolvoval.  Zbytečně! Lidé na vystoupení Odyssey kdekoliv po republice jsou hrozně milí. Pamatuju si na báječné rané kousky. Dodnes mi zní v uších tehdejší verze Nádraží Florenc, Meditace nebo Chci jen muziku hrát. Tím to začalo. Okamžitě jsme si s kamarády sehnali pár nahraných písniček v příšerné zvukové kvalitě. Vůbec to nevadilo, brzy jsme znali jejich texty nazpaměť a jezdili a jezdili a jezdili za oblíbenou kapelou, kam nám možnosti našich „Pionýrů“ a „Mustangů“ dovolily. Brzy došlo na první oficiální kazetu, která pak kolovala po kraji. Fanoušků kolem přibývalo. Bylo jich hodně i na mém pražském gymnáziu. Podařilo se nám přesvědčit profesorský sbor, že dost bylo maturitních plesů v pražské Lucerně za doprovodu Classic rock´n´roll bandu, ale Obecní dům, známý především vážněhudebními počiny, bude to pravé místo, kde se Odyssea předvede v plné parádě. Stalo se. Kdo to zažil , má nesmazatelnou vzpomínku. Už nějakou dobu před památným plesem se rozešly osudy jádra kapely (Běhavý, Andrejs, Lokajíček) a Jana Nového Cimbury. Na českém hudební Olympu přibyla Cimburova „Pohoda“ a Odyssea pokračovala se Štěpánkem a Novotným. V té době jsme si říkávali, že vlastně máme Odyssey dvě. Přes některé další veletoče v sestavě, kdy dokonce Vašek Běhavý musel zacelovat mezeru i po věrném souputníkovi Radku Andrejsovi, který odešel dělat „Garde“ Marcele Březinové a vzal sebou skoro celou tehdejší sestavu, hvězda kapely zářila stále jasně. Tak jak muzikanti odcházeli, zase se i vraceli. Došlo na natočení řady singlů a nakonec i LP :“Po cestě klikatý“. Odyssea na absolutním vrcholu popularity přivítala Sametovou revoluci. Výjimkou nejsou v té době i několikatisícové návštěvy na koncertech-zábavách. Čas předrevoluční nás naplňoval sháněním adres do budovaného fanclubu a přípravou prvního fanzinu. Vojenská služba a nástup kapitalismu mohly za to, že se projekt už nepodařilo rozjet. V době, kdy ještě nefungoval internet, jsme nashromáždili kolem 2000 kontaktů na fanoušky. Předpokládám, že většina z nich navštíví Odyssfest, protože láska k Odyssey je láskou na celý život.

 

V 90.letech se opět spojila klasická sestava, aby se zase rozešla a skoro sešla. Dnes nám kapela nabízí hned tři projekty: Odysseu Classic netřeba popisovat, Odyssea Forever je trošku měkkčí odnoží s klávesami Pepy Lisce a bez Vaška a Odysseu Akustik – unplugged projekt Radka a Honzy. Všechny je spojuje rizí muzikanství. Aby byl výčet hudebních aktivit členů kompletní, je třeba se zmínit o fungování dávné rythandbluesové formace Vaška Běhavého- Regenerace, z jejíhož repartoáru pochází i legendární ploužáček Sluneční král z pera basisty Radka Křemenáka a „hospodský šraml“ The Tak Prosím či Výborná věc bubeníka Jiřího Bavra Lokajíčka, kterého v sestavách Odyssey v posledních letech nahrazuje velmi úspěšně benjamínek Karel Šel. Komu originál nestačí , může navštívit i vystoupení dvou revivalových part: Odyssea revival Šumava a Rouden Band.

.

Zkusil jsem oslovit několik osobností z řad fanoušků kapely s dvěma otázkami:

 

 

 

 

 

 

1)Mé první setkání s Odysseou.

 

2)Můj největší zážitek s Odysseou.

 

 

 

Zde jsou frgmenty odpovědí:

.

 

 

 

 

Michal Kuchařík, šéforganizátor Odyssfestu

.

 

 

 

1) První setkání s Odysseou proběhlo už nevím v kterém roce, ale bylo to v Rozhovicích na letním parketě. Nádherný letní slunečný den, všude vonělo seno. Přijeli jsme tam s partou na starých "ukrajinách", hodili kola do pšenice a šli se vmačknout mezi ukrutný dav. Potom začala Odýss hrát a já slyšel poprvé naživo muziku, kterou jsem znal jen z kazeťáku. Nádhera .... . Nezapomenutelné .... . Mám to pod kůží dodnes! A ještě jedna vzpomínka: Fantastická přátelská atmostéra a fantastický lidi (a to platí dodnes)!

 

 

 

 2) Paradoxně můj největší zážitek s Odýss není zas tak starý.V březnu tomu budou dva roky, co hrála Odýss u nás ve Vyžicích.Naživo jsem je v té době neslyšel hrát asi 10let (rodina, stavba, ...).U filmů dojetím moc nebrečím, ale první písničku "Příště přijď až o svatém Dyndy" jsem prostě nerozdejchal!!! Najednou jsem byl zase v těchRozhovicích .... . Prostě pro mě je Odýss a jejich muzika jedinečná!

.

 

 

 

 

 

 

Petr Klér, baskytarista skupiny Brix a majitel umělecké agentury

.

 

 

 

1)Mé první setkání s Odysseou: Tuším, že to bylo někdy v roce 1985.nejprve v okolí Kolína a pak zejména v okolí Blatné a Plzně , kde jsem trávil hodně volného času.Tehdy jsem Odysseu vnímal něco jako "České Deep Purple".jejich vizáž a hudba mi to evokovala. Postupem času jsme se stali kamarády a částečně i spolupracovníky.

 

 

 

 

2)Můj největší zážitek s Odysseou: Tak nevím jestli se to dá nazvat zážitkem, protože je to spojené s nadměrným požitím alkoholu, ale vzpomínám si na tří denní akci s Odysseou na statku v Poli u Blatné (obsahovala 1 koncert) kdy den před koncertem, v den koncertu a den po koncertu se strhla neřízená pijatyka, při které došlo i na ztrátu Bavra Lokajíčka, který byl posléze nalezen v kapličce u Penenky Marie, tak i nepřeberné množství převyprávění zážitků z cest pánů Běhavého a Andrejse u kterých jsem se opravdu upřimně bavil, protože jako muzikant jsem si některé zážitky zcela jasně představoval. Pro mě je Odyssea "jeden velký příběh".

.

 

 

 

 

 

Libor Šíba, předseda v 80. letech se formujícího fanclubu Odyssey

.

 

 

1)???

 

 

 

2) Byl jsem ve Vinařích jedním z pořadatelů, přes které Vašek dělal v roce 1994 slavnosti piva s pivovarem Radegast a to byla myslím s účastí 3200 lidí dost povedená akce. V roce 1988 jsem coby člen celoškolské rady SSM  SZeŠ Čáslav uspořádal zájezd na 10 let Odyssey do Lucerny…

.

 

 

 

 

 

Miloš Latislav, hudební pulicista

.

 

 

 

1)Tak to už si vážně nepamatuju. Ale možná to byl článek s fotkou v novinách Gramorevue, vztahující se pravděpodobně k prvním singlům Odyssey.

 

 

 

 

2)Čím dák víc je jím poslech písně Sluneční král, kterou jsem si nedávno stáhnul z webu…

.

 

 

 

 

 

David Hroch, ředitel Muzea Sedlčany

.

 

 

 

1) Se uskutečnilo na plese Gymnázia Voděradská v roce 1985 ??? Tuším, že to bylo v    Obecním domě ....

 

 

2) Opět na tomto plese, kde vedle skvělého repertoáru (který úžasně kontrastoval s plesovým    prostředím) a který jsem znal pouze z poslechu ze zkopírovaných kazet, divoce pobíhal (a kapele skvěle sekundoval) můj spolužák ze ZŠ Vladivostocká Aleš Váca v klobouku.   (pozn. autor článku )

 

 

 Článeček si můžete přečíst v Chrudimském deníku nebo zde.

 

DÍKY ODYSSEO a MICHALE za ŽIVOTNÍ ZÁŽITEK!

Fotky jsou zatím k vidění na těchto adresách:

http://nocniproud.rajce.idnes.cz/2010-06_Odyssfest/#

http://bruno1.rajce.idnes.cz/OdyssFest_Vyzice_2010/#

http://stanikl.cz/20_6_2010_vyzice_fest/index.htm

http://jiridst.rajce.idnes.cz/ 

http://nocniproud.rajce.idnes.cz/Balime_na_fest.../

http://bubla68.rajce.idnes.cz/19._-_20.6._Odyssea_fest/

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář